Skip to content

Podrobne.info Posts

Spojené arabské emiráty

Stálé slunečné počasí

Dovolená ve Spojených arabských emirátech (SAE) získává každým rokem stále více příznivců. Jedním z důvodu je skutečnost, že se tady dá u moře strávit příjemný čas relaxace odpočinku po celý rok. Na rozdíl od jihovýchodní Asie, kde během našeho léta prší a monzuny ovlivňují ráz počasí, Spojené arabské emiráty se mohou chlubit slunečným a příjemně teplým počasím v průběhu celého roku. Navíc mají Spojené arabské emiráty coby destinace pro dovolenou punc něčeho jedinečného a neopakovatelného. Turisté si zde mohou na dlouhých písečných plážích užívat nejen příjemně prohřáté vody Perského zálivu, ale také poznávat a objevovat nejrůznější památky či na vlastní kůži zažít bohaté kulturní vyžití.

Na břehu Perského zálivu

Geograficky jsou Spojené arabské emiráty k nalezení na východním pobřeží Arabského poloostrova. Na jihu a západě sousedí se Saúdskou Arábií a na východě s Ománem. Společnou hranici, vedenou vodami Perského zálivu, pak mají s Katarem. Na druhé straně zálivu leží Írán. Celkem zabírají SAE plochu něco přes 80.000 kilometrů čtverečních. Nejvyšším bodem je vrchol Džabal Bil Ajs s výškou 1.910 metrů. Počet obyvatel Arabských emirátů se blíží 10 milionům. Drtivou většinu z nich ovšem tvoří cizinci. Těch je podle některých čísel v Arabských emirátech dokonce celých 80%. Většinu území SAE pokrývá poušť. Podél pobřeží je k nalezení několik ostrovů. Není bez zajímavosti, že na jednom z nich je situováno i hlavní město Abu Dhabi.

Comments closed

Mallorca

Ostrov tisíce tváří

O ostrovu Mallorca se někdy říká, že je ostrovem tisíce podob. Z Baleárského souostroví, ležícího východně od španělského pobřeží, ve vzdálenosti asi dvou stovek kilometrů jihovýchodním směrem od Barcelony, je Mallorca ostrovem největším. Turisté sem přilétají z celé Evropy z mnoha důvodů. Ať už užít si horkého středomořského slunce, vykoupat se a odpočinout si na zdejších písečných plážích, nebo se toulat malebným vnitrozemím ostrova. Mallorca je známá i svou kuchyní a nemálo jejích návštěvníků sem cestuje mimo jiné i proto, aby ochutnali zdejší vyhlášené speciality. Tváří ostrova mohou jeho návštěvníci poznat skutečně nepřeberné množství. A tak záleží jen a pouze na tom kterém jedinci, co si z jeho pestré a bohaté nabídky zvolí.

Poznávání Mallorky

I když většina turistů, přijíždějících na letní dovolenou k moři právě na Mallorku, se bude nejspíše zdržovat buď přímo v areálu, či v těsné blízkosti svého hotelu, ostrov Mallorca má určitě co nabídnout i na dalších místech. Ideálním způsobem, jak Mallorku, která měří od západu k východu necelých 100 kilometrů a ze severu na jih v nejširším místě je široká přibližně 70 kilometrů, procestovat a poznat, je zapůjčit si automobil. S ním se pak dá vypravit do míst, která zajímají toho konkrétního turistu.

Comments closed

Jižní Kypr

Třetí největší ostrov

Co do rozlohy 3. největší ostrov ve Středozemním moři Kypr leží ze všech středomořských ostrovů nejvíce na východě. Patří také k nejjižněji ležícím ostrovům Středozemního moře. Tato skutečnost zajišťuje turistům, kteří zvolí Kypr jako místo, kde stráví svou hlavní dovolenou, dlouhou sezónu. Slunečné počasí, příjemné teploty vzduchu a prohřáté moře si tady mohou návštěvníci ostrova Kypr užívat ze všech evropských prázdninových středisek nejdéle.

Zatím neobjevený ráj

I když se turistika na ostrově Kypr stále rozvíjí, v hledáčku coby destinaci pro dovolenou ho zatím z České republiky moc turistů nemá. Tradičně se létá do letovisek v jižní, řecké části ostrova Kypr. Ta bývá považována za dovolenkový ráj a turisté ze západní Evropy sem s oblibou cestují již několik desetiletí. Skrze ostrov vede od západu na východ linie pohoří, které zadržuje vliv počasí z kontinentálního Turecka a přispívá k příjemnému klimatu na jihu ostrova.

Comments closed

Kanárské ostrovy

Příjemné počasí po celý rok

V čase, kdy ve střední Evropě vládne zima a zatažené nebe skrápí krajinu studeným deštěm či sněhovými přeháňkami, panují na Kanárských ostrovech ideální teploty pro dovolenou. Teploty vzduch okolo příjemných 20 – 25 stupňů Celsia, bezmračné obloha a příjemně prohřáté moře lákají k návštěvě Kanárských ostrovů. Žhavé slunce na vymetené obloze, horký jemný písek na plážích a průzračně čisté moře jsou skvělou kombinací nejen během letního období. Užít si letní dovolenou na Kanárské ostrovy mohou turisté přiletět i uprostřed zimy. Právě z těchto důvodů se Kanárské ostrovy staly oblíbenou destinací Evropanů, kteří chtějí v zimním období jak se říká vypnout, odpočinout si a na pár dní si užít sluníčka. Klima na Kanárských ostrovech je k těmto činnostem příznivé v průběhu celého roku. A tak záleží jen na konkrétních jedincích, kdy se sem na dovolenou k moři vypraví.

Pro každého něco

Kanárské ostrovy jsou ideální destinací jak pro příznivce klasického plážového lenošení, tak i aktivní jedince. Kanárské ostrovy totiž každému nabízejí takřka nepřeberné množství nejrůznějších volnočasových aktivit. Nezanedbatelnou skutečností je i fakt, že nejrůznější sporty a další činnosti tu lze provozovat po celý rok. Vedle trávení volného času na plážích a koupáním se v čistém moři se tu turisté mohou věnovat i dalším aktivitám.

Comments closed

Maroko

Al – Maghrib

Severoafrické Maroko, nebo jak se arabsky nazývá Al – Maghrib, je stále ještě pro většinu turistů destinací poměrně exotickou. V obecném povědomí pak též převládá její orientální charakter. To je ale asi vše, co o této zemi většina turistů ví. Maroko je křižovatkou kultur, vlivů a tradic jak z Afriky a arabského světa, tak i z Evropy. Maroko je jedinečnou zemí, stojící za bližší poznání. Má totiž za sebou mimo jiné i velmi dlouhou a bohatou historii.

maroko-historie

Geografická poloha

Ze západu omývají břehy Maroka chladnější vody Atlantiku. Ze severu pak sousedí s teplejším, a pro letní dovolenou u moře v evropském pojetí vhodnějším. Středozemním mořem. Východní hranice Maroka s Alžírskem se táhne v největší poušti světa Sahaře. Z jihu sousedí na zatím nejasně rozděleném území se Západní Saharou. Asi 200 kilometrů západně od jižního cípu Maroka se ve vodách Atlantského oceánu nalézají oblíbené Kanárské ostrovy. Ty mnozí turisté a cestovatelé znají ze svých dovolených.

Comments closed

Španělsko

Oblíbená destinace

Španělsko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro letní dovolenou nejen mezi turisty z České republiky. Pevninské Španělsko se rozkládá na jihozápadě Evropy, na Pyrenejském poloostrově. Většinu jeho hornatého povrchu tvoří hlavní náhorní plošina Meseta. Od Francie je odděleno Pyrenejský pohořím, podle kterého dostal také celý poloostrov název. Nejvyšším pohořím ve Španělsku je Sierra Nevada. To se nachází v jeho jižní části, nedaleko pobřeží Středozemního moře. Hned po Alpách jde o druhé nejvyšší horstvo v Evropě.

spanelsko-pobrezi

Turistika a cestování

Turistický ruch má ve Španělsku dlouholetou tradici. Z pohledu cestování se řadí po Itálii a Francii k nejnavštěvovanějším zemím Evropy. To, co každým rokem láká do Španělska nejen na letní dovolenou desetitisíce turistů, je unikátní kombinace přírodních krás, velmi příjemných klimatických podmínek a celé řady historických památek. V neposlední řadě je jím také populární španělský region pro dovolenou u moře na březích Středozemního moře.

Comments closed

Bulharsko

Cenově výhodná destinace

Jsou spousty turistů, kteří nechtějí za svou letní dovolenou utratit všechny naspořené peníze. Proto většinou hledají levnou a přitom slušnou prázdninovou destinaci. Chtějí odcestovat někam, kde by si mohli užít léto u moře se vším, co k tomu patří, a přitom nezaplatit žádné horentní sumy. Pak právě pro ně jsou ideálním místem k prožití příjemné letní dovolené u moře Bulharsko a jeho černomořská letoviska.

bulharsko-panorama

Srovnatelné služby

Na černomořském pobřeží Bulharska čeká na turisty, kteří se rozhodnou strávit letní dovolenou právě v této jihoevropské zemi, celá řada známých a populárních přímořských letovisek. Jejich nabídka je v Bulharsku skutečně pestrá. Sahá od nejlevnějších a skromných vesniček až po vyhlášená a hojně navštěvovaná turistická centra. Ta jsou schopna svým hostům poskytnout vysoký standard služeb, plně srovnatelný se službami, poskytovanými letovisky v západní Evropě.

Comments closed

Egypt

Prominentní turistická destinace

Egypt je zemí, ve které na turisty na každém kroku dýchá jeho bohatá historie. Překrásné pláže a čisté moře s bohatým životem v Egyptě lákají o dovolené k lenošení a slunění se v paprscích horkého afrického slunce. Dalším z turistických magnetů Egypta jsou pak bezpochyby pyramidy v Gíze. Tento symbol starověké egyptské kultury a kdysi mocné civilizace se řadí k nejnavštěvovanějším místům nejen v Egyptě, ale dokonce na celém světě. K dalším symbolům, které proslavily Egypt daleko za hranicemi země, pak určitě náleží řeka Nil. Nil je nejdelším vodní tokem světa a starověký Egypt mu vděčí za svůj vznik. Na dobu dávno minulou odkazují i chrámy z dob faraónů, vystavěné podél nilských břehů. Ale asi vůbec největším egyptským lákadlem je již zmiňované Rudé moře.

pyramidy

Spousta aktivit

Vydat se na dovolenou do Egypta, navštívit všechny památky a ještě mít čas kochat se krásami podmořského světa však vyžaduje delší čas a dobrou organizaci. Egypt musí okouzlit každého turistu, který přijel na sever afrického kontinentu strávit alespoň pár dní. A vůbec nezáleží na tom, zda si chce jen zasurfovat na pěnících vlnách moře, potápět se či popřípadě podniknout okružní cestu, která v sobě zahrne kompletní prohlídku těch nejzajímavějších míst Egypta. Na vcelku nevelkém prostoru, kde se Rudé moře doslova vklínilo mezi egyptskou pevninu a Sinajský poloostrov, si příroda skutečně vyhrála.

Comments closed